Jak Kuba proslavil českou kuchyni
Čím a jak se mu to povedlo, můžete slyšet v neděli 22. června ve dvě odpoledne.
Autorem knížečky "O lásce, bohatství a štěstí", odkud je i tato pohádka, je Emil Kalabus. Číst vám bude Magda Hauserová.
Uslyšíte, jak se chudý dřevorubec Kuba vypravil do světa hledat štěstí a málem přitom přišel o život - kdyby neměl sebou pytlík obilných krup se sušenými houbami. Jak se to s ním semlelo a proč jsou kroupy slavné, to si už musíte poslechnout sami.
Pro zajímavost dodávám, jak je to s výrobou krup z ječmene:
...Historie krup je prastará, dochovaly se záznamy o výrobě už v 10. století. Výroba krup byla namáhavá a těžká, dělali je na ručních mlýnech ženy a otroci. Vymlácené a očištěné zrní se upražilo a pak se prohánělo ručním mlýnem nebo se roztloukalo v dřevěném hmoždíři. Později se na statcích vyráběly tzv. stoupy, ve kterých se kroupy vyráběly pomocí kamenného tlouku ve válci. Ve stoupách se tloukl také mák a jiná olejnatá semena. Tyto nástroje na konci 18 století ustoupily velkovýrobě, díky které si můžeme běžně v potravinách koupit kroupy i dnes. Většinou slouží jako přísada do polévek nebo jako samostatné jídlo, o kterém byla řeč v pohádce - "staročeský kuba"... (upraveno, informace převzaté z článku Jany Čermákové "Staročeská kuchyně" web žena.cz)