Co dělají stolaři? Barvínek ke svátku sv. Josefa

Co dělají stolaři? Barvínek ke svátku sv. Josefa

Pořad v souvislostech


Co dělají stolaři? Barvínek ke svátku sv. Josefa
Budeme vysílat

Děvče u plotny
Prosincový magazín
Prosincový magazín
Vysílali jsme

Jukebox Barvínku

S Aničkou a Jendou na skok v Zambii

S Aničkou a Jendou na skok v Zambii
Audioarchiv
12. března 2021 Barvínek Autor: Anežka Wiewiorková

Blíží se svátek sv. Josefa, tesaře, manžela Panny Marie. Papež František letošní rok dokonce vyhlásil rokem tohoto světce! Proto si v Barvínku posvítíme na to, jaké to je pracovat se dřevem.

„Dřevo je pěkné, při opracování většinou voní. Je to taková přírodní práce,“ pochvaluje si stolař Zdeněk, se kterým jsme natočili rozhovor o jeho povolání.  Je to tak – když člověk přijde do stolařské dílny, jako první ho zaujme právě zvláštní vůně. Ta se samozřejmě mísí s pachy různých strojů, ale vůně čerstvě řezaného dřeva převažuje. Právě na pily a další složitější přístroje si musí stolaři dávat pozor, aby se při práci na nich nezranili. „Z těch rotujících strojů musí mít člověk pořád respekt, i když na nich pracuje hodně let a zná to – pořád musí být ve střehu.“stolař

Jaký je rozdíl mezi stolařem a tesařem? Jak dlouho trvá, než se z pokáceného stromu stane kus nábytku? A co všechno musí takový stolař umět? Poslouchejte Barvínek v úterý 16. března od 16.00 nebo v sobotu 20. března od 11.00. Nahlédneme taky do sklepa, ve kterém má stolař Zdeněk některé jednodušší stroje, a uslyšíme, jak vyrábí krmítko pro veverky.

Foto: Anežka Wiewiorková, Pixabay.com

 

 

 

veveřácké krmítkoVeveřácké krmítko, které Zdeněk vyrobil, už používá tato hnědá veverka.