Prázdninová soutěž: tvoř a vyhraj!

Velká letní soutěž: tvoř a vyhraj!
29. července 2022 Barvínek Autor: Kateřina Michal

Zapojte se do letního tvoření s Barvínkem! Můžete vyhrát vstupenky do Archeoparku PavlovEkoparku Liberec nebo do Vodního domu do Hulic. Soutěžíme celé prázdniny!

 

PRÁZDNINOVÁ SOUTĚŽ

Vyrobte si hmyzí hotel nebo bublifuk, vytvořte nepečený dort nebo se osvěžte ledovou tříští.

Své výtvory vyfoťte a pošlete na 5nAs5b4WHiEyX-5kT-M. Můžete připojit také komentář o tom, jak se vám dílo dařilo. Čím více vyfocených výrobků od Vás obržíme, tím větší máte šanci na výhru. My budeme během prázdnin vyrábět s Vámi. Jak se nám to povedlo, uvidíte tady na webu junior.proglas.cz a na sociálních sítích Proglasu.

Na konci prázdnin vylosujeme tři z Vás! 

CO VÁS ČEKÁ?

Vyhrajete vstupenky do:

Ekoparku Liberec nebo Vodního domu v Hulicích nebo Archeoparku Pavlov 

V EKOparku v Liberci je možnost si pohladit a nakrmit kamerunské kozy, ale hlavě vydat se na dobrodružnou cestu za pokladem! Cestou podle plánku se plní jednotlivé úkoly a sbírají indicie. Jakmile z nasbíraných indicií rozluštíte podle šifry správné heslo, otevře se vám v tajuplné jeskyni truhla s opravdovým pokladem!

Vodní dům u vodní nádrže Švihov je také lákavým místem. Zapojíte tam všechny lidské smysly! Poznáte vodní mikrosvět, vodmí rostliny a zvířata, poznáte život na břehu řeky a také poznáte vodu jako součást lidského těla a můžete zjistit, že každá voda má jinou chuť a zařádit si u umělého vodního toku na střeše domu, který můžete ovládat pomocí čerpadel, pump, vodních mlýnků, hrází a rozvodníků.

V Archeoparku Pavlov se dozvíte o životě pravěkkých lidí. Podrobnosti o Věstonické věnuši, pravěkké umění a lovení mamutů a mnoho dalšího poznáte v podzemníczh prostorách muzea. 

JAK NA TO?

Ovocný dort

Na ovocný nepečený dort potřebujeme letní ovoce – jahody, rybíz, broskve, borůvky – tedy cokoli, co vám zrovna roste nebo, co máte po ruce, dále piškoty, tvaroh, mascarpone, smetanu ke šlehání a cukr dle chuti. Tvaroh, mascarpone, smetanu a cukr společně vyšleháme. Můžeme ochutit citronovou kůrou či vanilkou, případně více přisladit. Dno i obvod dortové formy vyložíme piškoty a můžeme prokapat ovocnou šťávou nebo pomazat marmeládou. Na piškoty naneseme část tvarohového krému, rozetřeme, poklademe kousky ovoce a zakryjeme krémem. Na to dáme další vrstvu piškotů a opět krém proložený jahodami. Nahoře uhladíme do roviny a celou plochu zaplníme ovocem. Dort je nejlepší nechat uležet do druhého dne. Kdo by byl nedočkavý, tak by mělo stačit aspoň pár hodin.

Podívejte se, jak se to podařilo Káťe!

dorta_maliny_priprava

malinovy_dort

Hmyzí hotel

K výrobě hmyzího hotelu potřebujeme prázdné a čisté plechovky – třeba od fazolí, rajčat nebo krmení pro mazlíčky. Libovolné množství jich k sobě můžeme slepit tavicí pistolí, lepidlem nebo svázat drátkem. Plechovky naplníme různými materiály, ve kterých se našim drobným hmyzím kamarádům bude dobře přebývat. Použít můžeme srolovaný karton, kousky dutých lodyh (třeba bambusu, rákosu nebo jiných rostlin) nebo kousek dřeva, do kterého nám někdo může pomoct vyvrtat dírky. Tento hotel svisle umístíme na libovolné místo na zahradě, někde v přírodě ale klidně i k domu ve městě a necháme hmyz se ubytovat.

naradi (2)hmyzi_hotelU Káti na zahradě vyrostl také tento hmyzí hotel

Pustili jsme se i do dalších výrobků.... A jak to dopadlo?

Ledová tříšť

A jak si podomácku vyrobit ledovou tříšť? Na čistou utěrku položíme alespoň 10 kostek ledu, utěrku přeložíme a pak led paličkou na maso rozboucháme. Sklenici naplníme až nad okraj ledem. Zalijeme libovolným sirupem, doplníme brčkem a pod slunečníkem pomalu usrkáváme. A takové vylepšení může být, když do sklenice přidáme ovoce jako např. ananas, mandarinky, kousky melounu a doplníme dlouhou lžící. Na zdraví!

ledova_trist_vyroba

ledova_trist_sklenice

Bublifuk

Bublifuk by měl jít dobře namíchat z 10 dílů destilované nebo převařené vody, 3 dílů saponátu a jednoho dílu příměsi. Příměs může být buďto tekutý glycerin, který koupíte v lékárně, nebo kukuřičný škrob, který je dostupný v potravinách. Ten stačí dobře rozmíchat ve vodě, aby nedělal hrudky. Vše smíchejte a zahřejte na 80 stupňů. Směs by se neměla vařit. Lépe by pak měla směs fungovat, když  ji necháme odstát 24 hodin. Bubliny můžeme vyfukovat přes oko, které si vytvoříme z drátuPET lahev s ustřiženým dnem (široký konec namáčíme do směsi a hrdlem vyfukujeme bubliny) případně si můžete vyrobit sestavu z dřevěných tyček a bavlněné šňůry. Šňůra se navazuje 2×: kratší dlouhá zhruba 60 cm a delší asi 1,3 metru. Výsledek vypadá jako písmeno U. Směs si také můžete zkusit nalít do nádobky od bublifuku koupeného v obchodě.

bublifuk_vyroba

bublifuk_petkaBubliny nás bavily. Zkuste to také!

Fantazii se meze nekladou, takže neváhejte přijít s vlastním nápadem jak vyrobit hmyzí hotel nebo nám nasdílejte vlastní recepty na nepečený dort, ledovou tříšť nebo jiný osvěžující nápoj. Budeme rádi i za vychytávky, jak si doma připravit směs na bublifuk! Také doporučujeme si k vyrábění přizvat někoho staršího, kdo Vám s výrobou pomůže, případně dohlédne, aby vše proběhlo bezpečně. 

Teď už se můžete do tvoření s chutí pustit :-) A nezapomeňte se s námi o vaše výrobky podělit na 5nAs5b4WHiEyX-5kT-M.

 
NyníKomorní hudba
Skladba: Kreisleriana op. 16 - Sehr lebhaft; Autor: Schumann Robert; Sóla: Kasík Martin - klavír
02:00Nejen chlebem (Rádio 7)
02:15Písně
03:00Oktáva
04:00Písně
05:40Radio Vatikán (slovenské...
05:57Myšlenka na den

Další pořady

Šmrnc

Rozhlasové městečko

Regiony

Regiony

Darujte Proglas!